Inbraak, inbraakpreventie, huisbeveiliging

Hoe is het gesteld met de misdaad in uw gemeente?

Home Security | Autobeveiliging: De nieuwe AD Misdaadmeter staat sinds afgelopen week weer online, kijk hoe het staat met de criminaliteit in de Nederlandse steden en dorpen.

Woudrichem is de veiligste gemeente van Nederland. Dat staat in de meest recent gepubliceerde Misdaadmeter van het AD. Landelijk daalde het aantal inbraken, toch waren er in enkele steden o.a. Amsterdam  stijgingen en het aantal autodiefstallen steeg daar zelfs met 15 procent.  Volgens een van de artikelen in het AD liepen inwoners van Soest, Zeist, Bilt, Hilversum en Baarn het afgelopen jaar ook beduidend meer risico slachtoffer te worden van criminaliteit dan de rest van de regio Amersfoort.

Met de Misdaadmeter stelt het lezers in staat om na te gaan hoe het met de criminaliteit in de Nederlandse steden en dorpen is gesteld. Voor de AD Misdaadmeter is gebruikgemaakt van gegevens van de politie over 2017. De ranglijst van (on)veilige gemeenten komt tot stand door te kijken naar aangiftes en meldingen van tien delicten: woninginbraak, inbraak in schuur, garage of tuinhuisje, diefstal uit of vanaf een auto/motor, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling.

Deze delicten worden per gemeente afgezet tegen het inwoneraantal. Daardoor tellen tien inbraken in een kleine gemeente zwaarder mee dan tien inbraken in een grote gemeente. Bovendien worden de delicten gewogen naar de impact voor het slachtoffer, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Mishandeling telt op die manier zwaarder mee dan bedreiging, en woninginbraak zwaarder dan zakkenrollen. Gemeenten met minder dan 4000 inwoners zijn niet meegenomen in de ranglijst.

Klik hier om te bekijken hoe het gesteld is in de verschillende gemeenten: AD Misdaadmeter 2018

Bron: Algemeen Dagblad